Empresària, saps quines són les teves obligacions fiscals?

Peradmin

Empresària, saps quines són les teves obligacions fiscals?

Ja has aconseguit fer el pas endavant que tanta por et feia i, després de finalitzar el periple inicial que representa el conjunt de gestions per la creació d’un negoci, has pogut iniciar el teu nou projecte i formar part del selecte grup de les dones emprenedores.

Arribats a aquest punt, com no vols tenir cap mena de problema, et demanes: i ara què més he de fer? Quines obligacions he de complir amb l’administració a nivell fiscal?

El primer que has de tenir en compte és que cada any hauràs de pagar la taxa de comerç a Govern i la de radicació al Comú on hagis decidit instal·lar la teva empresa.

En el decurs de la teva activitat empresarial, tindràs un conjunt de proveïdors que et faran factures (ja sigui per la compra de material, lloguer de local, llum, electricitat, etc). Per altra banda, i més important encara, tindràs clients als qui facturaràs els teus serveis o la venda dels teus productes. Si les factures que fas als teus clients no superen els 40.000 euros a l’any, no estàs obligada a considerar-te empresària a efectes de IGI i no hauràs de fer cap mena de declaració d’aquest impost. Per altra banda, si factures més d’aquesta quantitat, estàs obligada a fer les declaracions de l’IGI que seran mensuals, trimestrals o semestrals, depenent del volum de les teves vendes.

Com a persona que té un negoci propi hauràs de presentar anualment la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). En aquesta declaració caldrà que declaris quins han estat els teus ingressos i quines les despeses del teu negoci.

Des del canvi en el Reglament del Dipòsit de Comptes que el Govern ha aprovat aquest mateix any, totes les treballadores per compte propi (les que anomenem habitualment autònomes) estan obligades a presentar els comptes anuals, independentment del volum del seu negoci. Aquests comptes anuals consisteixen en el Balanç de Situació, el Balanç de Pèrdues i Guanys i la Memòria.

La Llei de la Comptabilitat d’Andorra obliga a que totes les empresàries hagin de dur una comptabilitat ordenada i seguint els criteris del Pla General Comptable. En cap cas és obligatori disposar d’un comptable assalariat ni contractar els serveis d’una empresa especialitzada. No obstant això, et recomanem que aquestes tasques més delicades les derivis sempre a algú que disposis dels coneixements necessaris. És possible que al principi et convingui més externalitzar la comptabilitat i la presentació dels impostos i, a mesura que vagis creixent, et plantegis incorporar una persona assalariada. En qualsevol cas, un professional (ja sigui una persona o una empresa) t’ajudarà a poder complir correctament amb totes les teves obligacions fiscals i t’estalviarà temps i, a fi de comptes, diners.

Article publicat al #8 de l’Enterprising Women Mag

Quant a l'autor

admin administrator